A very interesting workshop organized by members of the Learning Garden took place on campus last Monday night : Wanted alive! Appreciating and recognizing insects in the garden. First, I must confess: in everyday life, I simply abhor insects and bugs of all kinds. It's not very original, but spiders are really my worst nightmare. But hey, I still spent my evening in a workshop on insects and, what's even more amazing is that I really enjoyed it! The animator, Keith MacCallum, volunteer at the Learning Garden and 4th year student in biology at the University of Ottawa, first introduced us to various insects’ categories. We then went hunting in the gardens of the University! Here’s a little rundown of what I learned Monday: Nnative North American bees don’t produce honey at all and don’t even live in huge colonies. There's even one in the community gardens that made a hive for herself only! The mystery of the wasp waist was also resolved last week: it allows the w...
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Une vie de bestioles… en direct des jardins communautaires
Lundi soir avait lieu sur le campus l’atelier Recherchés vivants! Atelier sur l’identification et l’appréciation des insectes du jardin, organisé par les membres du Jardin d’apprentissage. J’ai d’abord une confession à vous faire.. Dans la vie de tous les jours, j’ai en horreur les insectes et bibittes en tout genre. Ce n’est pas très original, mais les araignées sont vraiment mon pire cauchemar. Mais bon, j’ai quand même passée ma soirée dans un atelier sur les insectes et, plus étonnant encore, j’ai vraiment aimé ça !! L’animateur, Keith MacCallum, bénévole du jardin d'apprentissage et étudiant de 4e année en biologie à l’Université d’Ottawa, nous a d’abord présenté les différentes catégories d’insectes, puis nous sommes partis à la chasse dans les jardins de l’Université. Je vous fais un petit topo de ce que j’ai appris lundi : Les abeilles natives d’Amérique du Nord ne produisent pas de miel et ne vivent pas dans d’immenses colonies. Il y en a même une dans les jardin...
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Terracycling
When you take a look at a park bench, I bet the last thing you think is that it looks like a waste by-product. Well you might be surprised to know that many benches are hiding something from you; in fact, they are often hiding millions of pieces of what we used to consider traditional trash. The company that is behind this transformation from garbage to park benches, picnic tables, and even coolers is a Canadian company called Terracycle. The founder of this company is Tom Szaky, who was inspired by the mighty earth worm. When Tom discovered worms digest dirt into compost, at the formative age of 19, he was flabbergasted. He created a business case at Princeton University to transform table scraps into fertilizer. You can now buy "Worm Poop" in major department stores. You can even get specialized Worm Poop for certain plants. Today, Terracycle handles a lot more than just compost. The company is an aggregator of major companies, each one investing in their own particu...
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Terracyclage
Lorsque nous regardons un banc de parc, notre dernier reflexe est de voir celui-ci comme un déchet. Nous serions surpris de savoir que certains bancs ont une apparence trompeuse. Ils peuvent cacher en eux des millions d’emballages traditionnellement non recyclables. Le responsable de cette transformation de déchets à des bancs de parc, des poubelles, des tables de pique-nique ou même des glacières est la compagnie Canadienne Terracycle . Le fondateur de la compagnie, Tom Szaky, fut inspiré par de simple vers de terre. Lorsque Tom découvre ces vers de terre créateurs d’engrais, à l’âge de 19, il fut époustouflé du résultat de leur digestion. Avec cette idée il entreprit un projet d’engrais au concours de plan d’affaire de Princeton. Les vers qui digèrent les restes de table présentaient un très bon engrais abordable. Maintenant, vous pouvez acheter l’engrais de vers de terre (worm poop) dans de grosses succursales. Vous pourriez même obtenir de l’engrais spécialisé à ...
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Ne mettez pas votre sac de lunch au réfrigérateur
Notre bureau nous y encourage depuis quelques temps déjà et, selon moi, il n’y a jamais eu de meilleure idée ! Il y a effectivement plusieurs bonnes raisons pour lesquelles vous ne voulez pas mettre votre sac à lunch dans le frigo, du moins si vous pouvez l'éviter. Notre bureau l’a suggéré parce que nous manquions d'espace, mais permettez-moi d’aborder plutôt le côté vert de cette question. En fait, ils prennent tout simplement trop de place Je me souviens quand j'étais plus jeune, mon sac à lunch n'était rien de plus qu'un sac de papier brun qui ne durait pas plus d’une semaine avant d’être déchiqueté dans l'oubli. Aujourd'hui, les sacs à lunch sont énormes, c’est la version mastodonte des anciens sacs en papier. Ce n’est pas une blague, il y a des gens dans mon bureau qui utilisent leurs sacs à lunch comme sacs à main. Alors, quel est l'impact réel sur l'environnement? Des sacs à lunch plus gros ont pour conséquence qu’il y a moins d...
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5 façons de rester vert pendant une vague de chaleur
Alors, le mauvais temps nous a finalement délaissé pour l’été, et il commence à faire de plus en plus chaud et humide. Mais ce genre de température met les écologistes dans une situation difficile. D'un côté, il y a la nécessité de penser à la planète et, de l'autre, personne n’a vraiment envie d’avoir l’impression de fondre littéralement. Voici donc notre guide rapide pour rester vert quand on est dans l’eau chaude. Débranchez tout Ça ne paraît peut-être pas, mais toutes les choses que vous avez branchées dans votre maison contribuent à augmenter la température ambiante. Pensez à ce qui se passe lorsque vous laissez votre ordinateur portable sur vos genoux pendant trop longtemps, ou lorsque vous touchez une ampoule incandescente. Essayez de mettre le plus de choses possible sur une barre d'alimentation et d’éteindre le tout pendant la journée. Prenez des douches froides C’est là une méthode testée et éprouvée pour vous garder bien au frais. Non seulement la dou...
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What to do with 10,000 kilograms of stuff
If you have ever wondered how a place like Walmart or Target stays in business the answer is simple... they sell a mountain of stuff. That stuff has a beginning and an ending and what I am interested in is extending the amount of time in between. Three times a year at uOttawa we do something called the Dump & Run . It is a very simple program to collect the stuff that students leave behind when they move out of residences. Simple and easy... except that it is actually a lot of work. The Office of Campus Sustainability recruits about 30 volunteer who help us collect stuff from residence rooms, donation tables, kitchens, lounges.... everywhere basically. All the collected items get cleaned, sorted, and donated to either the Free Store or to local charities in need. And thus, we can keep things out of landfills and reduce the amount of stuff that needs to be manufactured. As I mentioned, we have three events a year, one after each semester. But by far our largest Dump &...
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A Tale of Two Wings
It’s Canadian Environment Week, and here at the Office of Sustainable Development we thought it was important to address the issue of biodiversity in the Ottawa area. Today, we are meeting Rosana, a uOttawa student who is currently doing her Master’s in biology. She explains to us why a great deal of her studies presently is ... chasing butterflies! Office of Campus Sustainability : What is your Master’s about ? Rosana : I’m looking at the response of butterflies to the interacting effect of climate change and habitat fragmentation. I want to see how the interaction of these two forces causes changes in butterfly species richness and distribution over time. I also want to predict the future, and determine extinction rates as a result of the combined effects of these two forces. OFC : How do you catch the butterflies you’re using for your research ? Rosana : We go to predetermined study sites around Ottawa. If we see a butterfly, we catch it with a net. We have a fiel...
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L’énigme papillon
C’est la Semaine canadienne de l’environnement et, au Bureau du développement durable , on trouvait très important d’aborder le sujet de la biodiversité dans la région d’Ottawa. Aujourd’hui, on vous présente Rosana, étudiante de l’Université d’Ottawa à la maîtrise en biologie. Elle nous explique pourquoi une part majeure de ses études est présentement… la chasse aux papillons !! Bureau du développement durable Campus : Quel est le sujet de votre maîtrise ? Rosana : Je fais des recherches sur l’effet combiné des changements climatiques et de la fragmentation de l'habitat sur la population des papillons. Je veux voir comment l'interaction de ces deux forces provoque des changements sur la richesse des différentes espèces de papillons et sur leur distribution dans le temps. J’essaie également de prévoir le futur et de déterminer les taux d'extinction en raison des effets combinés de ces deux forces. OFC : Comment attrapez-vous les papillons que vous utilisez pour v...
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5 façons de supporter la nourriture locale sur le campus
Alors que j’écoutais la radio cette semaine, un talk-show a mentionné cette « nouvelle mode pour les aliments frais et locaux ». Au début, ça ne m’a pas trop frappé, puis j’ai commencé à y penser. Une nouvelle mode ? Si les aliments frais étaient une nouvelle lubie, ça voudrait dire qu’avant ça, les gens étaient heureux d’acheter plutôt de la nourriture transformée et artificielle ? Et la nourriture locale dans tout ça ? Pour la majorité de l'histoire humaine, l'essentiel de l'alimentation tenait pour tous de la nourriture locale. Mais bon, si cette nouvelle mode fait présentement son chemin à travers le monde, je pourrais aussi bien vous dire comment sauter dans le wagon en marche. La plupart de ces informations sont spécifiques à l'Université d’Ottawa, mais vous trouverez ce genre de choses partout. 1. Rejoignez la Boîte verte d’Ottawa ou une CSA La Boîte verte d’Ottawa est en fait un club d'achat de fruits et légumes frais au prix du marché. Semblable à un...
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RecycloManie 2014: L'équipe gagnante
Comme vous l'avez peut-être entendu, l'Université d'Ottawa a été couronnée championne canadienne de la RecycloManie pour une 6e victoire d'affilée. Cette année, nous avons franchi une étape importante quant à notre taux de détournement, notre taux de réacheminement des déchets plafonnant invariablement à 60%. Toutefois, cette article n'a pas pour objectif de vanter nos réalisations, mais de mettre à l'honneur les lauréats de notre concours « Engagement à vivre sans déchets » . Cette année nous n'avons pas un seul gagnant, car c'est plutôt l'ensemble de l'équipe de la Promotion de la santé et de la nutrition de l'Université d'Ottawa qui se mérite le titre. Félicitations! C'est grâce à vos efforts et bien d'autres que l'Université d'Ottawa deviendra un campus sans déchet. Voici l'article du blog de l'équipe gagnante. Vivre « sans déchets » n'a pas été l'aspect le plus difficile de notre engagement en...
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5 Ways to Support Your Local Campus Food System
I was listening to the radio the other day and some talk show host mentioned this "new fad for fresh and local food". I kind of didn't even notice it at first, but then I started thinking about it. New fad? Fresh food is a new fad, like people would gladly purchase old and artificial food instead? And local food? I would imagine for the majority of human history, the bulk of anyone's diet was local food. Well, I guess if this new fad is making its way around the globe than I might as well tell you how you can jump on the band wagon too. Most of this information is specific to the University of Ottawa but this kind of stuff can be done any where. 1. Join the Good Food Box or a CSA The Good Food Box is a basically a wholesale buying club for fresh food. Similar to a CSA (community supported agriculture), you need only purchase a box and one or more local farmers fills up your box with delicious goodies. The box is delivered to the campus (or even right to your ...
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RecycleMania 2014: Winning blog post
As you may or may not have heard, the University of Ottawa is again the Canadian Champions of RecycleMania. This marks the 6th straight victory for the uOttawa and a milestone in terms of our diversion rate (we are closing in on the elusive 60% diversion rate). But this is not a blog post to brag about our accomplishments, this is a post to honour the winners of our "Pledge to Live Waste Free" contest. This year's winner is in fact not one person, but the entire uOttawa Health Promotion's Nutrition Team. Congratulations! Only with your efforts can uOttawa truly become a waste free campus. Here is the blog post from the winning team. Living "waste free" was not the most difficult aspect of taking the Recyclemania Pledge. When there was something that had to be "thrown away," there were remarkably few things that did not fit into the any of the recycling categories found widespread on campus: Plastic, Metal and Glass, Compost, and Mixed Pap...
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What's Happening at Tabaret?
The University of Ottawa recently announced that construction is beginning on the Tabaret / Grand Allée project. Essentially, the whole project is an extension of the Grand Allée (or the Grand Alley in English but no one really calls it that). There are a lot of good things about the project and a few sad things about it too. A recent article in the uOttawa Gazette spoke about the "makeover" of the space and some of the features. But I feel that more should be done to explain some of the details about the project. In fact, the project is more of a restoration than a makeover. So here is our contribution to what is happening in front of Tabaret. As it stands right now, the Grand Allée extends from the FSS tower all the way to Laurier. This new segment would include the other side of the street betweet Tabaret and Academic Hall, essentially bringing the space in front of Tabaret to the same standards as the rest of the Grand Allée. And it kind of needed it, I mean ...
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Dressing up at the Free Store: Clever Treasures for a Student's Wardrobe
Each spring, I end up looking at my wardrobe in complete desolation. I never know how to dress when the weather gets too warm to wear my winter coat and boots, but not warm enough yet to wear my favorite summer dresses and skirts. Adds to my desperation when I sort through my stuff and find clothes that I haven’t worn in years… So this year I decided to see things differently. Rather than keeping all of my old clothes, I decided to bring everything I didn’t want anymore to the Free Store. And over there, I was able to find some great pieces that could easily be paired with accessories and basic pieces that I already owned in order to create new and fun outfits. With the help of other students working and volunteering with the Office of Campus Sustainability, I was able to organize a photoshoot to show you where a little creativity can take you. As the weather gets warmer, sweaters often get pushed over to the top shelf of the closet, never to be seen...
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