If you’re anything like me, coffee is not just one of life’s little pleasures, it’s also a lifestyle. That sweet smell in the morning makes my mind go into a frenzy and when it’s time for that first sip I can’t help but feel as though everything is right in the world. But then when reason seeps its way back into my brain I am reminded that even something as perfect as my morning cup of coffee can sometimes come at a cost. Now I am a student so admittedly, I am always looking for a way to cut costs and until recently, not knowing what Fair Trade meant fed right into my disinterest in paying more for what appeared to be the same product. I loosely understood Fair Trade = Good, social benefits, better working conditions, all things I had heard but somehow my consumption behaviour was still not affected. While on a recent trip I was fortunate enough to tour a coffee plantation. This experience put me face to face with the costs associated with coffee which previously slipped my min...
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Ce qu'une plantation de café m'as démontrer à propos de l'équitabilité
Si vous êtes comme moi, le café ce n’est pas simplement un petit plaisir, c’est un mode de vie. L’arôme délicat de ma tasse de café le matin stimule mon activité neurologique et lorsque c’est finalement le temps de prendre ma première gorgée, tout est bien dans le monde. Mais quand la raison retourne à mon cerveau je me souviens que même quelque chose d’aussi parfait que ma tasse matinale peut parfois avoir des coûts. Je suis une étudiante alors je l’admets, je suis toujours en train d’essayer de trouver une manière de couper mes coûts. Ne pas comprendre les enjeux des produits Équitable justifiait mon désintérêt pour payer plus pour ce que je croyais était plus ou moins le même produit. Les produits équitables ne sont pas nouveaux, je savais déjà que Équitable = Bon, bénéfices pour les travailleurs, meilleures conditions de travail mais pourtant ce n’était pas assez pour changer mes habitudes de consommateur. Lors d’un voyage récent, j’ai eu la chance de faire une tournée d’un ...
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The Making of Muggy Mondays
So you have an uncontrollable urge to drink coffee but you don't want to pay for it? Fear not dear friends, Muggy Mondays has you covered, no questions asked. Of course you are all familiar with the quirky characters of Muggy Mondays who bring you free coffee every Monday morning if you present a reusable coffee mug. And if you aren't familiar, drop by the FSS building on the second floor next Monday and we will remedy that problem for you. But one of the things that many people don't realize is the tremendous amount of work that goes on behind the scenes to get that coffee into your hands, let alone the care and attention that goes into making that coffee for you. Allow me to shed some light on the Making of Muggy Mondays! BEANS A good cup of coffee starts with the beans. For the past few years, Muggy Mondays has been using Detour Coffee procured from the good people at Café Alt . Recently, there was a switch over to Kicking Horse who had bee...
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Green Bucket List
So it looks like you landed yourself here at the University of Ottawa. Being new to the space you have probably decided you want to do everything you can to really EXPERIENCE life that Ottawa has to offer. And of course you have a more than noticeable love for the planet. So here is a list of the things that you probably want to cross off your bucket list on campus, in Ottawa, even in the greater National Capital Region. Activities: Rent a kayak at Dow’s lake rentals Get a community garden plot on campus Ride your bike or take a hike in Gatineau Park Stimulate your brain by renting a documentary at the Sustainable Development Centre Watch a water-related movie in the pool at uOttawa Have a romantic pique-nique at Hogsback Falls Go rock climbing to Vertical Reality and meet new people Frequently check the uOCal we constantly offer amazing activities Rent a bike @ the Bike Share on campus Fix your broken bike at the Bike Coop at 200 Lees or if you need a quick tu...
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5 choses à ne pas mettre dans votre valise pour l’Université
Ça peut sembler un peu contre-intuitif de vous dire quoi ne pas amener. Et si cela vous semble particulièrement bizarre, c’est que vous ne connaissez pas encore la Gratuiterie. Faisons ça bref si vous ne connaissez pas encore la Gratuiterie. Chaque année, le Bureau du développement durable rassemble tous les trucs que les élèves laissent derrière eux dans les résidences. Nous nettoyons, réparons, et trions tous ces objets pour les remettre entre les mains d’autres étudiants par l’entremise de cette petite boutique géniale appelée la Gratuiterie. Et cette dernière porte parfaitement son nom, car tout y est... gratuit. Nous faisons cela car nous aspirons à la réduction des déchets sur le campus et à la conservation de ressources précieuses. Maintenant que vous connaissez toute l'histoire, voici le top 5 de ce que nous recevons le plus à la Gratuiterie, et qu’il est donc inutile pour vous d’acheter. Des cartables! Faites juste ne plus jamais en acheter, parce que nous avons...
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5 Things You Shouldn't Pack on Your Way to uOttawa
I know this sounds a little counter-intuitive.... you know, make sure you don't pack for your trip back to university. But if this sounds a little out of the box, then it's clear you don't know about the Free Store. Let's make this brief in case you do know about the Free Store . Every year the Office of Campus Sustainability collects all the stuff that students leave behind on their way out the door for the summer. We clean it, fix it, sort it, whatever it.... and get it back into the hands of students via this nifty little shop called the Free Store. And so the Free Store is perfectly named as it is a store where everything is free. We do this because we are reducing waste on campus and conserving precious resources. Now that you know the whole story, here is a quick list of the top five things that we get so much of that there is no point for you to bring your own to campus this year. Binders! Don't do it man, just don't do it. We have hundreds o...
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What You Need To Know About Biofuels
In case you missed it, this past Sunday (August 10th) was International Biodiesel day, in honour of this momentous occasion I thought I would dive into the pros and cons of this alternative fuel source. Fossil fuels (such as natural gas, coal and petroleum) are pouches of organic matter which have been pressurized and decomposed over long periods of time. In contrast, biofuels are made from live organic matter (ranging from canola, maize, sunflowers, animal fats and soy). Thus they provide a more sustainable alternative to the material depletion associated with traditional fossil fuels while performing in many of the same ways. As the cost for fossil fuels continue to rise, part of the appeal of alternative fuels sources is their potentially low production cost. We should also consider the environmental impact of growing crops for fuels, CO2 (of of the greenhouse gases released through the combustion of fuel) is taken up by the crops. In other words, biofuels can provide a carbo...
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Ce que vous devez savoir à propos des biocarburants
Au cas où vous l’auriez manqué, dimanche c’était la journée internationale du biodiesel! En honneur de cette journée importante j’ai décidé d’explorer les avantages et les inconvénients de cette source alternative de carburant. La différence entre les biocarburants et les combustibles fossiles (tel le gaz naturel, le pétrole et le charbon) est la source de production. Les combustibles fossiles sont des accumulations de matière organique décomposé et mis sous pression pour plusieurs années. En contraste, les biocarburants sont typiquement composés de matière organique toujours en vie telles les récoltes de canola, de maïs, de tournesol, de soya et parfois des gras animaux. Puisque nous pouvons créer et gérer la production de biocarburants, ils représentent une alternative durable pour contrer l’épuisement de ressources naturelles associé avec les combustibles fossiles. En contraste avec les augmentations continuelles des prix des combustibles fossiles, un aspect qui risque de sti...
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Une solution à la surconsommation
Expliquer Déposez et dégagez n’est pas une chose facile; son ampleur surprend tout le monde et ne s’explique pas en un mot. Commencez par vous imaginer une salle aussi grosse que votre chambre à coucher, votre salle de bain, votre salon et votre cuisine combiné. Ensuite, dans cette même salle débordes des produits abandonnés par plus de 2500 étudiants. Ce gros bordèle que vous avez sûrement imaginé en ce moment se déroule chaque année depuis 2006. Lorsque les étudiants déménagent en avril, le Bureau du développement durable et tous ses bénévoles sauvent des tonnes de choses des dépotoirs - 6.2 tonnes d’articles cette année. Ce n’est pas une tâche facile et tous les jours de plus en plus d’objets tous uniques se retrouvent dans les entrepôts. De plus, la majorité des objets abandonnés par les étudiants sont en bon état. Une chance que nous avons une trentaine de bénévoles! Employés et bénévoles compris; 950 heures ont étés investis. Je crois vraiment que ...
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I Can't Recycle It !
I can’t recycle it. It’s missing a part. I don’t want this anymore. None of my friends want it. I don’t have time to sell it. I’m moving away soon and I can’t take this with me. These are all (mostly valid) excuses I’ve heard for tossing potentially useful things in a dumpster. But I think everyone should have the choice to not throw out their excess stuff when they no longer have any use for them, especially when some people go without these things. Fortunately, at uOttawa, you do have that choice at the Free Store . The Free Store is a hub for all the things that you no longer need so they can find a home where they'll be used again. Donations are usually received in a large box on the porch of the Free Store ( 647 King Edward ) throughout the year, but especially during residence move out ( Dump and Run ). The donations are then cleaned, organized and presented on the shelves of the Free Store by volunteers to be taken by students, staff or community memb...
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A bug’s life ... live from the community garden
A very interesting workshop organized by members of the Learning Garden took place on campus last Monday night : Wanted alive! Appreciating and recognizing insects in the garden. First, I must confess: in everyday life, I simply abhor insects and bugs of all kinds. It's not very original, but spiders are really my worst nightmare. But hey, I still spent my evening in a workshop on insects and, what's even more amazing is that I really enjoyed it! The animator, Keith MacCallum, volunteer at the Learning Garden and 4th year student in biology at the University of Ottawa, first introduced us to various insects’ categories. We then went hunting in the gardens of the University! Here’s a little rundown of what I learned Monday: Nnative North American bees don’t produce honey at all and don’t even live in huge colonies. There's even one in the community gardens that made a hive for herself only! The mystery of the wasp waist was also resolved last week: it allows the w...
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Une vie de bestioles… en direct des jardins communautaires
Lundi soir avait lieu sur le campus l’atelier Recherchés vivants! Atelier sur l’identification et l’appréciation des insectes du jardin, organisé par les membres du Jardin d’apprentissage. J’ai d’abord une confession à vous faire.. Dans la vie de tous les jours, j’ai en horreur les insectes et bibittes en tout genre. Ce n’est pas très original, mais les araignées sont vraiment mon pire cauchemar. Mais bon, j’ai quand même passée ma soirée dans un atelier sur les insectes et, plus étonnant encore, j’ai vraiment aimé ça !! L’animateur, Keith MacCallum, bénévole du jardin d'apprentissage et étudiant de 4e année en biologie à l’Université d’Ottawa, nous a d’abord présenté les différentes catégories d’insectes, puis nous sommes partis à la chasse dans les jardins de l’Université. Je vous fais un petit topo de ce que j’ai appris lundi : Les abeilles natives d’Amérique du Nord ne produisent pas de miel et ne vivent pas dans d’immenses colonies. Il y en a même une dans les jardin...
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Terracycling
When you take a look at a park bench, I bet the last thing you think is that it looks like a waste by-product. Well you might be surprised to know that many benches are hiding something from you; in fact, they are often hiding millions of pieces of what we used to consider traditional trash. The company that is behind this transformation from garbage to park benches, picnic tables, and even coolers is a Canadian company called Terracycle. The founder of this company is Tom Szaky, who was inspired by the mighty earth worm. When Tom discovered worms digest dirt into compost, at the formative age of 19, he was flabbergasted. He created a business case at Princeton University to transform table scraps into fertilizer. You can now buy "Worm Poop" in major department stores. You can even get specialized Worm Poop for certain plants. Today, Terracycle handles a lot more than just compost. The company is an aggregator of major companies, each one investing in their own particu...
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Terracyclage
Lorsque nous regardons un banc de parc, notre dernier reflexe est de voir celui-ci comme un déchet. Nous serions surpris de savoir que certains bancs ont une apparence trompeuse. Ils peuvent cacher en eux des millions d’emballages traditionnellement non recyclables. Le responsable de cette transformation de déchets à des bancs de parc, des poubelles, des tables de pique-nique ou même des glacières est la compagnie Canadienne Terracycle . Le fondateur de la compagnie, Tom Szaky, fut inspiré par de simple vers de terre. Lorsque Tom découvre ces vers de terre créateurs d’engrais, à l’âge de 19, il fut époustouflé du résultat de leur digestion. Avec cette idée il entreprit un projet d’engrais au concours de plan d’affaire de Princeton. Les vers qui digèrent les restes de table présentaient un très bon engrais abordable. Maintenant, vous pouvez acheter l’engrais de vers de terre (worm poop) dans de grosses succursales. Vous pourriez même obtenir de l’engrais spécialisé à ...
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Ne mettez pas votre sac de lunch au réfrigérateur
Notre bureau nous y encourage depuis quelques temps déjà et, selon moi, il n’y a jamais eu de meilleure idée ! Il y a effectivement plusieurs bonnes raisons pour lesquelles vous ne voulez pas mettre votre sac à lunch dans le frigo, du moins si vous pouvez l'éviter. Notre bureau l’a suggéré parce que nous manquions d'espace, mais permettez-moi d’aborder plutôt le côté vert de cette question. En fait, ils prennent tout simplement trop de place Je me souviens quand j'étais plus jeune, mon sac à lunch n'était rien de plus qu'un sac de papier brun qui ne durait pas plus d’une semaine avant d’être déchiqueté dans l'oubli. Aujourd'hui, les sacs à lunch sont énormes, c’est la version mastodonte des anciens sacs en papier. Ce n’est pas une blague, il y a des gens dans mon bureau qui utilisent leurs sacs à lunch comme sacs à main. Alors, quel est l'impact réel sur l'environnement? Des sacs à lunch plus gros ont pour conséquence qu’il y a moins d...
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