Biologique ou Locale? What's Better?


Photo credit: http://www.foodincmovie.com/

Aujourd’hui, un de nos participants Katimavik m’a posé une excellente question : ‘Qu’est-ce qui est mieux : de la nourriture biologique (organique) ou locale?’ Dans l’intérêt de ce blog, j’essaierai de donner une réponse hyper-courte et simple.

The use of pesticides and chemical fertilizers has a terrible impact on the environment, as well as the health of people working on the farm and of course people consuming the end product. Pesticides have a long list of negative health effects: the organophosphates and carbamates affect the nervous system, others can irritate the skin or eyes, some pesticides could be carcinogens, and others have been found to affect the hormone or endocrine system in the body. Pesticides can also harm local flora and fauna such as bees and birds. Moreover, chemical fertilizers usually make their way into local rivers and lakes, fertilizing blooms of algae that deplete oxygen and create a “dead zone” (no oxygen, no life).

Pour la nourriture organique; savez-vous d’où venez vos aliments organiques? Votre petite salade mélangée et ces pommes organiques; est-ce qu’ils voyagent des milliers de kilomètres du Mexique, de la Californie, ou même de la Chine? De plus, est-ce que ces aliments sont cultivés dans une ferme à opération intensive avec une monoculture d’Aragula? Les monocultures créent beaucoup de problèmes, tels qu’une mauvaise résistance aux pestes, des sols épuisés, une mauvaise résistance au changement, etc.

Still confused? Try making a trip to your local farmer’s market, and talk to the farmer’s about their operations. I always feel comforted knowing the source of my food; who grew it, how the person used his/her ressources, I know there was no ‘middle person’, making money, and I am helping the local economy. For the rest, I will suggest a couple of good reads and documentaries: The Omnivore’s Dilemma (Michael Pollan), Locavore (Sarah Elton), Keeping the Bees (Laurence Packer), Soil not Oil (Vandana Shiva); Food Inc (doc), The Future of Food (doc), Vanishing of the bees (doc), Queen of the sun (doc), Dirt! (doc), got any more to add to my list?

Pas encore certain de votre choix? Visitez un marché frais ou une ferme locale pour parler avec les fermiers. Je suis toujours réconfortée lorsque je connais la source de ma nourriture; qui l’a cultivé, comment il/elle l’a fait, qu’il n’y a pas de personne intermédiaire, et que je supporte notre économie locale. Pour le reste, je vais vous suggérer des livres et documentaires : Notre poison quotidien (Marie-Monique Robin), L’Agriculture soutenue par la communauté (Équiterre) Les Alimenteurs (doc), La reine malade (doc), en avez-vous d’autres?

-brige